Home > 3850, bug, cisco > Cisco 3850 Fails to Boot

Cisco 3850 Fails to Boot

While working on some QoS configuration, I hit a strange issue with some Cisco 3850 switches. I saved my config and shut down the switch only to have it boot into rommon the next day when powered back on

@++@@++@@++@@++@@++@@++@@++@@++@@++@@++@@++@@done. Memory Test Pass! Base ethernet MAC Address: 20:37:06:cf:d4:00 Interface GE 0 link down***ERROR: PHY link is down Initializing Flash... flashfs[7]: 0 files, 1 directories flashfs[7]: 0 orphaned files, 0 orphaned directories flashfs[7]: Total bytes: 6784000 flashfs[7]: Bytes used: 1024 flashfs[7]: Bytes available: 6782976 flashfs[7]: flashfs fsck took 1 seconds....done Initializing Flash. : no such device : no such device Error loading "" Interrupt within 5 seconds to abort boot process. Boot process failed... The system is unable to boot automatically. The BOOT environment variable needs to be set to a bootable image. switch:

Hmmm, not what I expected. I looked in the directory to try and find the .bin file to boot the switch byt was presented with some .pkg files instead.

switch: dir flash: Directory of flash:/ 7745 drwx 4096 . 2 drwx 4096 .. 7746 -rwx 2097152 nvram_config 7747 -rwx 74410468 cat3k_caa-base.SPA.03.02.00SE.pkg 7748 -rwx 2773680 cat3k_caa-drivers.SPA.03.02.00.SE.pkg 7749 -rwx 32478044 cat3k_caa-infra.SPA.03.02.00SE.pkg 7750 -rwx 30393116 cat3k_caa-iosd-universalk9.SPA.150-1.EX.pkg 7751 -rwx 18313952 cat3k_caa-platform.SPA.03.02.00.SE.pkg 7752 -rwx 63402700 cat3k_caa-wcm.SPA.10.0.100.0.pkg 7753 -rwx 1218 packages.conf 7754 -rwx 156 express_setup.debug 7755 -rw- 684 vlan.dat

Hmm, no .bin file here. After some digging, you actually boot with the packages.conf file which then invokes the necessary .pkg files and off you go.

switch: boot flash:packages.conf Getting rest of image Reading full image into memory....done Reading full base package into memory...: done = 74410468 .....

This behavior is actually a documented bug in the 3.2.0SE code. The bug ID is CSCue76684. The workaround for this is to manually specify the packages.conf file in the boot statement in the config.

boot system switch all flash:packages.conf

This bug is fixed in 3.2.1SE. Hopefully this saves someone some time when deploying these switches.

Advertisements
Categories: 3850, bug, cisco
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: